Afyon Beyaz Mermer Arcobaleno

Afyon Beyaz Mermer A La Vogue

Afyon Beyaz Mermer Billur

Afyon Beyaz Mermer Billur

Afyon Beyaz Mermer Billur

Afyon Beyaz Mermer Golden Gray

Blue Bahia

Blue Bahia

Blue Moon

Blue Moon

Blue Moon

Bardiglio Blu

Bardiglio Blu

Bardiglio Blu

Bardiglio Blu

Marine Blue

Marine Blue

Black Aziza

Amarante

Amarante

Amarante Blu

Amarante Blu

Zebra Black

Nuage Miel

Nuage Doré

Metell

Metell Klasik

Afyon Şeker

Black Orion

Nero Marquina

Volakas Bianco

Füme

Ice Jade

Zambak

Verde Guatemala

Verde Guatemala

Verde Forest

Verde Escuro

Silver Dragon

Lilla

Carrara

Madreperla

Pinguino

Portoro

Mont Blanc

Desert Wave

Polar White

Wooden Light

Olea

Iris

Iris

Iris

Iris

Crystal White

Black Olive

Carrara Brezza

Elazığ Vişne

Sperenza

Epica Light

Epica Dark

Spanish Dark Emperador

Tigrato

Violet

Rain Forest Brown

Ocean

Bellissima

Armonia

Blackberry

Blackberry Vein Cut

Volakas

Saint Laurent

Panda White

Calacatta

Marmelade

Nebel

Muğla Grili

Mermer nedir?

Mermer, metamorfik hareketlerin zamanla oluşturduğu kireçtaşının ısı ve basınca maruz kalmasıyla oluşur. Çoğunlukla mineral kalsitten (CaCO³) oluşmakta ve genellikle kil mineralleri, mikalar, kuvars, pirit, demir oksitler ve grafit gibi diğer mineralleri de içerir. Metamorfizmanın koşulları altında kireç taşındaki kalsit, birbirine kenetlenmiş kalsit kristallerinin bir kütlesi olan bir kaya oluşturmak üzere yeniden kristalleşir.

Jeolojik tanımıyla mermer, kireçtaşı, dolomit gibi kayaçların belirli sıcaklık ve basınç altında başkalaşıma uğrayarak, tekrar kristalleşip, yeni bir yapı kazanmaları sonucu oluşmasıdır. Bunlar “Gerçek Mermer” olarak isimlendirilirler.

Dünyadaki mermer rezervinin %42’si Türkiye’de bulunmaktadır. Ülkemizde; Afyon, Denizli, Elazığ başta olmak üzere, Anadolu ve Trakya boyunca geniş bir bölgede görülmektedirler. Endüstriyel anlamda mermer ise, parlatılınca iyi cila alan, ithalat ve ihracatı yapılan her türlü kayacı tanımlar.

Mermerlerin renkleri genellikle beyaz ve grimsidir. Fakat içerdiği mineral çeşitliliğinden dolayı sarı, pembe, kırmızı, mavimtırak, esmerimsi ve siyah gibi renklerde de olabilirler. Mikroskop altında incelendiğinde, birbirine iyice kenetlenmiş “Kalsit Kristalleri”nden oluştuğu görülür.

Mermer tarihler boyunca birçok mimaride kullanılmış ve Osmanlıdan bize kalan bir tarihtir.
Şu an mermer yerine kullanılabilecek ne kadar taş çıkmış olsa da mermer bir tarihtir onun vazgeçilemez bir nostaljisi vardır. Mermer Türkiye’den çıkan ve ithal birçok çeşidi bünyesinde barındırmaktadır.

Metamorfizma olayları sonucunda oluşan Mermerkalker ile dolomitik kalkerlerin yeniden kristalleşmesi üzerinden hayat bulmaktadır. Dünya çapında kullanım açısından oldukça önemli bir potansiyele sahiptir. Türkiye’nin farklı yerlerinde de çıkarılan ve yoğun şekilde kullanılan önemli bir maden olarak değerlendirildiğini söylemek mümkün.

Milattan önceki devirlerde inşa edilmiş birçok eserde mermere rastlanmaktadır. Bu eserlerde kullanılan mermerlerin türleri çok çeşitli olmakla birlikte ebatlarının çok büyük olduğu dikkat çekmektedir. Tarihi, antik tapınaklarda, heykellerde, saraylarda, Mısır firavun mezarlarında, piramitlerde, surlarda, kalelerde, stadyum ve açık hava tiyatrolarında mermere sıklıkla rastlanmaktadır.

Türkiye’deki mermer yatakları ve mermer ocaklarının pek çoğu milattan önce Romalılar, Bizanslılar ve Yunanlar tarafından işletilmiştir. Türkiye’deki mermer yataklarının büyük bir kısmı özellikle tarihi şöhreti olan Afyon-İscehisar– Bacakale, Denizli- Honaz, Çal, Kaklık, Kocabaş, Gürlek, Sarayköy, İzmir- Efes, Kütahya- Altuntaş- Çalça, Bilecik- Gülümbe- Lümbe, Bursa- İznik, İzmit- Gebze, Ankara- Koçhisar, Yozgat- Akdağı, Niğde- Gümüşler başta olmak üzere tüm bölgelere yayılmış durumdadır.

Anadolu’da hakimiyet sürmüş medeniyetler bu mermerin bir kısmını memleket dahilinde yapı ve eserlerde kullanmışken büyük bir kısmını da Avrupa’ya göndermişlerdir.

Mermerle hiçbir alakası olmadığı halde günümüzde içeriklerinde (ca) bulunmayan çeşitli renkteki granitler, diyabazlar ile az miktarda (ca) ve (mg) ihtiva eden travertenler, serpatinler, (mg) içeriği yüksek dolomitik kalkerler ve içinde fosil bulunan sedimanter kalkerler mermer sınıfından sayılmaktadır. Mermerler, oluşum esnasındaki şartlara bağlı olarak farklı mineralojik, kimyasal ve yapısal özelliklere sahip olmaktadır. Bu sebeple farklı şekillerde sınıflandırılırlar.

Mineral tanelerine göre
  1. İnce taneli mermer (1 mm)
  2. Orta taneli mermer (1–5 mm)
  3. İri taneli mermer (5 mm)
  4. Büyük taneli mermer (1–2 cm)
Mineral bileşim ve oranlarına göre
  1. Mermer; %95 kalsit (CaCO3) içerir. Masif yapıda ve taneli dokuya sahiptir. Kalsiyum karbonat minerallerinin deniz dibinde çökelip taşlaşmasıyla oluşan bir metamorfik kayaçtır.
  2. Kalkşist; %60-70 kalsit içerir. Şisti yapıda ve yönlü dokuya sahiptir. Klorit, epidot, m,ka ve lepidolit gibi diğer mineralleri içerebilir.
  3. Spolen; %80 kalsit içerir. Şisti yapıda ve yönlü dokuya sahiptir. Flaapit, tremotil, diopsit, plajioklas ve gröna gibi diğer mineralleri içerebilir.
  4. Mermer-Skarn; %80-90 kalsit içerir. Masif yapıda ve taneli dokuya sahiptir. Epidot, diopsit, gröna, olivin ve plajioklas gibi diğer mineralleri içerebilir.
Yapı ve dokularına göre
  1. Masif mermer; kompakt görünümlü, ince ve iri tanelidir.
  2. Laminal mermer; renkli şeritli görünümde, ince taneli şeritler farklı mineral veya elementler içerirler.
  3. Şisti mermer; yapraklı yapıda ve önemli miktarda mika içermektedir.
  4. Breşik mermer; tekrar kırılmış ikincil minerallerle dolgulanmıştır. Ana dolgular farklı renk ve mineral içerikli olabilirler.
Magmatik kökenli taşlar

Gerçekte mermer olmadıkları halde, mermerin endüstriyel tanımı içerisinde değerlendirilen, güzel görünümlü, cila kabul eden ve yeterince büyüklükte blok elde edilebilen magmatik kökenli kayaçlardır. Bileşimlerinde kuvars, hornblend ve diğer silikatlar bulunur. Bu yüzden blok üretimleri, kesilip parlatılabilmeleri oldukça zordur. Fakat diğer mermer cinslerine göre daha dayanıklıdırlar. Granit, diyabaz, lösitli siyenit ve serpantinler Türkiye’de en çok tanınan magma kökenli mermer örnekleridir.

Mermer en çok bilinen doğal taş türlerinden biridir. Farklı zeminlerde ve yüzeylerde kullanılabilmektedir. Farklı türleri ve geniş ürün skalası ile mermer, birçok ev ve iş yeri için gayet uygun bir dekorasyon malzemesidir. Mermer çeşitleri, farklı zeminlerde fayans ve mozaik gibi formlar ile uygulanmaktadırlar.

Mermer kaplama son günlerde çok popüler bir kullanımdır. Ayrıca, mermer sadece kaplama ve döşeme için değil, evlerinizdeki mermer tezgah gibi farklı türden yapı malzemeler için de uygun bir doğal taş türüdür. Mermer fiyatları ürünün türüne ve boyutuna göre değişmektedir.

Mermer Kullanım Alanları

Kullanım alanları olarak bina yalıtımlarında, ıslak mekan (Wc, Banyo, Mutfak, Koridor gibi) diye tabir ettiğimiz bina alanlarında, yapıların diş mekan peyzajlarında, otel ve alışveriş merkezi gibi yapıların dekarosyonunda, binaların ortak kullanım alanlarında (Basamak, Merdiven ve Döşeme gibi) kullanılabilir.

Doğaltaştan elde edilen ürünler tarih boyunca insanlar tarafından işlenerek kullanılmıştır. Mermer uzmanlığı incelik ve dikkat gerektiren bir iş olduğundan nasıl işleneceğinin bilinmesi gerekir.

Önceleri estetik ve dayanıklılığı sebebiyle sanatsal alanlarda kullanılan mermerin bugünkü başlıca kullanım alanları, inşaat sektörü, dekorasyon, heykelcilik, süs eşyalarının yapımı ve mezarcılıktır.

Bloktan üretilen plakalar ve diğer boyutlu ürünler, binaların iç ve dış kaplamasında, taban döşemesinde, merdiven basamaklarında, şömine, mutfak ve banyolarda, taşıyıcı sütunlarda kullanılır.

İç dekorasyonda masa, sehpa, biblo, avize, kül tablası vs. ürünlerin yapımında önemli miktarlarda özellikle damarlı mermerrenkli mermeroniks mermeri ve yeşil somaki tüketilmektedir. Sanat malzemesi olarak anıtlar ve heykellerde ise en değerli mermer türü olan beyaz renkli ve düzenli tane yapılı mermer kullanılmaktadır.

Doğal taşlar süsleme ve estetik kullanımlarının yanı sıra dayanıklılıkları, atmosferik şartlar ve çevre kirliliği nedeniyle granit gibi sert taşlar özellikle metro, havaalanları, otobüs terminallerinde, gökdelen ve ticaret merkezlerinin yapımında kullanılmaktadır.

Kullanım alanı açısından Mermer en geniş yelpazeye sahip Madenler arasında yer almaktadır.

– İnşaat sektörü,
– Dekorasyon,
– Süs eşyası,
– Heykelcilik,
– Mezar taşı yapımı,
– Binanın iç ve dış cephe döşemesinde merdivenler,
– Mutfak ve banyolar,
– Şömine,
– Farklı renkleri üzerinden sanatsal alanlar,
Bu gibi daha birçok farklı alanda özel biçimde kesilerek şekil aldırılmak suretiyle parlatılarak uzun yıllar kullanılmaktadır. Aynı zamanda granit döşeme açısından otobüs terminalleri, havaalanları, metrolar ve ticaret merkezleri ile gökdelenlerin yapımı konusunda da oldukça önemli bir potansiyel teşkil etmektedir. Doğal yeraltı kaynağı olarak Türkiye’de oldukça fazla bulunan madenler arasında yer aldığını dile getirmek mümkün.

Eski çağlarda dayanıklılığı sebebiyle sanatsal alanlarda kullanılan mermer, günümüzde inşaat sektörü başta olmak üzere, dekorasyon, süs eşyaları yapımı, heykelcilik ve mezar taşı imalatında kullanılır.

Mermer, uzun yıllar dekorasyonda kullanılagelen güzel ve doğal bir malzemedir. Pencere önü denizlikten mutfak tezgahlarına kadar birçok alanda sıklıkla kullanılır. Zengin doku ve renk alternatifleriyle her eve yakışacak mermer tonları mevcuttur.

Afyon Beyaz MermerGümüş TravertenBeyaz TravertenMarmara Beyaz MermerBurdur Bej, Kırmızı Traverten, Klasik & Noce TravertenBreccia& Bardiglio ocaklarımızdan temin ettiğimiz taş bloklarımız, istenilen ölçülerde, projelere uygun olarak ölçülendirilebilir.