Glacier

 

Glacier White

DOLOMİT NEDİR?

Dolomit, kireç taşlarında kalsiyum oksidin yerini kısmen ya da tamamen magnezyum oksidin almasıyla oluşan, doğal kalsiyum ve magnezyumlu karbonat birleşiminde bir mineral türüdür. Kimyasal formülü: CaMg (CO3)2‘dir. Özgül ağırlığı 2,8 g/cm³ ve sertliği 3,5-4 arasındadır. Dolomit minerallerinin oluşturduğu kayaçlara Dolotaşı adı da verilmektedir. Bu kayaçların oluşumu dolomitlerin doğrudan kimyasal bir çökelme ile değil kireç taşlarının magnezyum bakımından zengin suların etkisi altında oluştuğu bilinmektedir.
Kalsit ve aragonit ile birlikte, dolomit Dünya kabuğunun yaklaşık yüzde 2’sini oluşturur. Aynı zamanda dolomit karbonatit olarak bilinen magmatik kayaçlarda da görülür.

Dolomit kristalleri renksiz, beyaz, krem, pembemsi veya mavimsi renklerde olabilir. Kayaçlarda bulunan granüller dolomitler koyu gri, krem veya beyaz olma eğilimindedir. Dolomit kristalleri saydamdan yarı saydamlığa kadar değişir, ancak kayalardaki dolomit taneleri tipik olarak yarı saydam veya neredeyse opaktır. Dolomit, kalsit gibi, elmas şeklindeki yüzleri olan altı kenarlı polihedronlara ayrılır. Mohs sertliği 3,5 – 4 özgür ağırlığı da 2,85 ± 0,01’dir. Ayrıca bazı dolomitler sürtünme ışınımlıdır.

Dolomit başlıca magnezyum elementi elde etmede ve ateş tuğlası yapımında ve inşaat, ziraat, cam, boya, seramik, kimya ve demir-çelik gibi sektörlerde sıklıkla kullanılan bir mineraldir.

DOLOMİT TAŞIN ÖZELLİKLERİ

Dolomit kristalleri dörtgen, tablo şeklindedir. Dolomit, doğal bir kaya oluşturan mineral, magnezyum ve kalsiyum karbonat karışımıdır (CaMg [CO3] 2). Bazı dolomit örnekleri kırılgandır, kolayca çizilebilir, ancak kireçtaşından farklı olarak daha kötü çözünürler. Dolomit yüksek sıcaklıkların etkisi altında erimez sadece çatlar. Dolomit ilk kez 17. yüzyılda İtalya’nın Alpleri’nde Fransız jeolog Deod Grarat de Dolomier tarafından bulunmuştur.

DOLOMİT ÇEŞİTLERİ

Doğada rastlanan dolomit taşları fiziksel özelliklere ve saflığına bağlı olarak aşağıdaki türlere göre sınıflandırılır:

Kobalt Dolomit; Saflık oranı – 5%.

Teruelite; İspanyada Teruel bölgesinde rastlanan siyah taştır.

Greinerit; Yüksek manganez içerdiği için pembe renge sahiptir.

Taraspit; Demir ve nikel karışımı içeren taştır. Bu karışım nedeni ile yeşil çizgili desenlere sahiptir.

KULLANIM ALANLARI NELERDİR?

Mineral çok yönlü özelliklere sahiptir. Bu nedenle birçok sanayi sektöründe kullanılmaktadır. Fiziksel özellikleri nedeniyle metalürji endüstrisinde ve yapımında talep görmektedir.

Cephe kaplaması için kullanılan dolomit, iklimsel değişikliklere dayanıklı ve yüksek aşınma direncine sahip olduğundan özel bir bakıma ihtiyaç duymaz. Bina cephelerinin tasarımı, basamaklar ve iç dekorasyon için tasarlanmış değerli bir kaplama malzemesidir. İşleme kolaylığı evler ve bahçelerin düzenlenmesi, iç dekorasyonunun yapılması için çeşitli şekil ve konfigürasyonlara sahip mimari ürünler üretmemizi sağlar.

DOLOMİT TAŞLAR NERELERDE KULLANILIR?

  • Çiçek altları
  • Ağaç dipleri
  • Bahçe düzenleme
  • Peyzaj uygulama
  • Fıskiye içleri
  • Cam vazolarda
  • Havuzlarda
  • Mezarlarda
  • Yürüyüş yollarında
  • Toprak üzerlerinde

Kalsiyum ve magnezyum içeren, karbonat bileşiminden oluşan bir mineral olan dolomit, jeolojik açıdan oldukça önemlidir. Kullanım alanları ise, çeşitlilik göstermektedir.

Karbonatlı kayaçlardan biri olan dolomit taş başta endüstri olmak üzere pek çok alanda kullanılabilmektedir. Fiziksel ve kimyasal yapısı göz önüne alındığında, otuzu aşkın kullanım alanı olduğunu söylemek mümkündür. Karayolu ve demir yolu inşaatları, beton yapımı, gübre yapımı, toprak ıslahı, çimento, tuğla, cam sanayisi, kimya sanayisi, demir-çelik sanayisi gibi pek çok farklı alanda kullanılabilmektedir.

Türkiye’de dolomit üretimi oldukça geniş bir alanda gerçekleşmektedir. Hemen hemen her yerde az ya da çok miktarda bulunabilmektedir. Ülkemizde bulunan dolomitler, daha çok sanayi sektöründe kullanılmaya uygun olup, genel olarak demir içerikleri de oldukça düşüktür. Çeşitli boyutlarda üretilen dolomit taş dekoratif, süsleme, ev, bahçe girişi ve kaldırım gibi pek çok projede kullanılabilmektedir. Bu taşlar son on yıl içerisinde, peyzaj sektöründe yoğun bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Dolomit taşları, peyzaj sektöründe genellikle süs taşı olarak tercih edilmektedir.

Değişik renkleri bulunan dolomit taş çeşitleri arasında en çok tercih edileni, beyaz renkli olanlarıdır. Bu taşlar, iç ve dış mekân projelerinde peyzaj taşları arasında büyük ölçüde ilgi görmektedir. Dolomit taşları, özel bir bakım gerektirmemesi, her yerde ve alanda kullanılabilmesi açısından oldukça kullanışlı taşlardır.

DOLOMİT TAŞI KULLANIMI

Dolomit kullanımı oldukça kolay olup bir o kadarda pratiktir. Ambalaj paketleme sisteminin getirmiş olduğu kolaylıklarından dolayı Dolomit‘ler uygulama alanlarına taşınıp kullanması oldukça kolaydır.

DOLOMİT TAŞI SÜSLEME

Dolomit Taşı Süsleme, Doğal süsleme taş listesinde ilk sırada en çok tüketilme unvanına sahip olan dolomit taşıdır. Dolomit taşı beyaz renk tonuyla tüm alana yakıştığı için kendine her alanda kullanma imkânı sağlatmıştır.

DOLOMİT TAŞI RENK

Dolomit Taşı Renkleri, Dolomit taşı kırmızı, yeşil, mor, sarı kremsi diğer renkteki doğal taş rengiyle kullanıldığında modern şık görüntü oluşturur. Dolomit Taşı tüm yuvarlak elipsi taşlarla renk uyumu sorunu olmadan birlikte kullanılır.

DOLOMİT TAŞI BAHÇE

Dolomit Taşı Bahçe, Bahçe projesinde, mimari tasarıda olmazsa olmaz yapı taşı dolomit taşıdır. Dolomit birden fazla renk seçeneği artısıyla bahçe peyzaj süsleme işinde projelerimizde tükettiğimiz en gözde taş olma ünvanına da sahiptir.

BEYAZ DOLOMİT TAŞI

Beyaz Dolomit Taşı, beyaz tamburlu dolomit yuvarlama makinaları sayesinde köşesi yok edilip yuvarlak elipsi şekilde beyaz, siyah yeşil, mor, bordo gibi renklerdedir.

GLACİER WHİTE

Büyük ölçekli olarak kullanıldığında, solid yüzey bir mermeri veya eski bir taşı hatırlatacak klasik bir görünüme ve etkileyici bir yapıya sahip olur. Düz çizgileri ve blok şeklindeki sertliği sütunlar, duvarlar veya soyut heykeller gibi yekpare yapılarda kullanım için uygun hale getirir. Özel yapıştırıcısı ile birleştirilen solid yüzeyleri gözle fark edilmeyen ek yerlerine sahip olacak şekilde birleştirerek, pürüzsüz bir yüzey oluşturur ve tek parçalı görünüme sahip büyük alanların oluşturulmasını sağlar.

GLACİER MERMER

Glacier, honlu ve cilalı olarak bulunmaktadır. Beyaz zemin üzerine küçük gri damarları olan bir mermerdir. Glacier, Honlu ve cilalı yüzeylerin yanı sıra tumbled, split face gibi farklı formatlarda da hazırlanabilen homojen yapılı sıkı bir mermerdir. Büyük ebatlarda hazırlanabilen fayans, karolar ve mermer plakalar ile adeta limitsiz bir mermer çeşidi. Zemin ve duvar kaplamalarında, kaldırımlarda ve döşemelerde ya da heykel yapımında materyal olarak kullanılan; hiçbir zaman eskimeyen mermer, efsanevi bir tarihe sahip, başkalaşım geçirmiş bir taştır. Glacier Mermer honlanmış ve parlatılmış olarak mevcuttur. Glacier Mermer küçük gri damarlı beyaz arka plana sahiptir. Glacier, honlanmış mermer, cilalı mermer, eskitme mermer ve bölünmüş yüz gibi birden fazla yüzeyde bulunan sert bir mermeri geniş format fayans ve levhalar bu mermeri neredeyse sınırsız yapar.

Glacier Mermer, döşeme, duvar kaplaması, parke malzemesi ve heykel ortamı olarak zamansız ve efsanevi bir geçmişe sahip bir metamorfik taştır.